Ryggont

Bland de vanligaste besvären som en kiropraktor upptäcker och behandlar är stelhet eller smärta från ryggraden. Det kan exempelvis röra sig om ett ryggskott. Många känner dock inte till att kiropraktorer behandlar alla kroppens leder, det vill säga besvär i exempelvis händer, fötter, armbåge, knä eller käkled.

Vid de flesta besvären får patienten en manipulationsbehandling, det vill säga man sträcker ledkapseln och påverkar på så sätt nervsystemet. Detta gör inte ont. Kiropraktorn går även in och påverkar muskulära delar direkt om så behövs. Detta ingår i den mer akuta behandlingsfasen. Allteftersom besvären blir bättre får patienten förebyggande råd kring arbetsställning (ergonomi), kroppshållning och träning. Detta syftar till en mer långsiktig behandlingsplan.

De flesta besvären beror på en funktionsstörning i nervsystemet, det vill säga att samspelet mellan nervsystemet, leder och muskler är i obalans. Nervsystemets uppgift är bland annat att koordinerar funktionen av led och muskler. Det är därför viktigt att ta reda på vart i nervsystemet problemet kommer ifrån.

Tillbaka till besvär